
En ensam vårdnadshavare har många rättigheter men också skyldigheter i att ansvara för sitt barn. Att vara vårdnadshavare är förenligt med ett stort ansvar.
En viktig juridisk aspekt är att om en förälder har ensam vårdnad, har den föräldern rätt att ensam fatta beslut i juridiska frågor som rör barnet utan att inhämta ett godkännande från den andra föräldern. Det innefattar exempelvis beslut som var barnet ska bo, vilken kyrka eller vilket samfund barnet ska tillhöra samt andra personliga angelägenheter. Du har också rätt att ensam besluta om utlandsresor utan att inhämta tillstånd från den andra föräldern.
Samtidigt är det viktigt att föräldern med ensam vårdnad respekterar umgängesrätten som barnet har. Enligt 6 kap. 15 § Föräldrabalken framgår det att barnet har rätt att umgås med den förälder som barnet inte bor hos. Det är alltså barnets rättighet att få umgås med den andra föräldern, och inte tvärt om, att föräldern har rätt till umgänge. Umgänget kan ske genom personliga möten eller genom telefonkontakt. Umgängesrätt kan beslutas genom domstol eller genom avtal föräldrarna emellan.
En ensam vårdnadshavare har alltså utökade rättigheter att ensam fatta beslut i frågor som rör barnet och dess personliga angelägenheter, detta ska dock vara i enlighet med principen om barnets bästa i alla situationer, vilket är reglerad i 6 kap. 2 a § FB. Principen fastställer att barnets bästa ska vara avgörande för alla beslut som rör vårdnad, boende och umgänge.
Dina skyldigheter
Som ensam vårdnadshavare har du skyldighet att se till att ditt barn får tillräckligt med omvårdnad, trygghet och en stabil uppfostran. Du har vidare skyldighet och ett ansvar för barnets utbildning och försörjning. Du måste se till att alla dessa skyldigheter uppfylls.
Tänk på att du som är vårdnadshavare är den person som har det juridiska ansvaret för ett barn, det innebär att du har den rättsliga vårdnaden. Den föräldern som inte har vårdnaden står inte för samma rättsliga ansvar för barnet som du. Dessa bestämmelser finns reglerade i Föräldrabalken (FB).
Den andra föräldern har inte samma rättsliga ansvar
Den andra föräldern, som inte längre har vårdnaden, kan ha ett rättsligt ansvar som enbart handlar om underhållsskyldigheten, vilket regleras i 7 kapitel av Föräldrabalken (FB). Det innebär att föräldern är skyldig att betala underhållsbidrag till barnet. Underhållsskyldigheten gäller fram till att barnet fyller 18 år och bidragets storlek bestäms utifrån barnets behov samt föräldrarnas ekonomiska situation, enligt 7 kapitel 1 § i Föräldrabalken (FB).