Här kan du ta del av information om barn som har en förälder som har dött och möjligheterna att få barnpension och efterlevandestöd.
Tänk på att anmäla önskan om vårdnadshavare vid dödsfall. Detta är särskilt viktigt när bara en av föräldrarna är i livet. Det gör du här.
Både barnpension och efterlevandestöd är ekonomiska ersättningar som är avsedda att täcka den försörjning som den avlidna föräldern bidrog med. Om du får en låg eller ingen barnpension kan efterlevandestöd betalas ut. Barnpension och efterlevandestöd till barn under 18 år betalas ut till vårdnadshavare, vanligtvis förälder men i vissa fall kan det vara en annan utsedd vårdnadshavare.
Om du har fyllt 18 år och har en förälder som har dött kan du få barnpension om du studerar på grundskola, gymnasieskola eller motsvarande. För att du ska vara berättigad till barnpension ska dina studier ge rätt till studiehjälp från CSN eller Försäkringskassans förlängda barnbidrag. Du kan få barnpension fram till och med juni det år då du fyller 20 år.
Beräkning och utbetalning av barnpension
Barnpensionen beräknas baserat på vad den avlidne föräldern förväntade sig få i allmän pension. Om föräldern var under 66 år vid tidpunkten för dödsfallet, beräknas pensionen utifrån den inkomst som föräldern antas ha kunnat förvärva från dödsåret fram till beräknad pensionsålder.
Utbetalningen av barnpension och efterlevandestöd sker från och med samma månad då föräldern avled. Vid förekomst av pension eller sjuk- och aktivitetsersättning hos den avlidne vid tidpunkten för dödsfallet, utbetalas barnpension (och efterlevandestöd) istället från och med den följande månaden efter dödsfallet.
Då gäller efterlevandestöd
Efterlevandestöd är ett grundskydd som ska hjälpa dig som är under 18 år och får en för låg eller ingen barnpension alls. Efterlevandestödet säkerställer en utbetalning på minst 1 910 kronor per månad i kombination med barnpensionen. Årsbeloppet motsvarar 40 procent av prisbasbeloppet. Efterlevandestöd kan du få lika länge som du kan få barnpension.
Du är berättigad till efterlevandestöd om du är bosatt i Sverige. Om din barnpension är låg och du bor inom EES (vilket inkluderar EU-länderna samt Norge, Island och Liechtenstein), kan du också ha rätt till efterlevandestöd.
För att vara berättigad till svensk efterlevandepension krävs det att den avlidne har arbetat eller bott i Sverige någon gång. Efterlevandepensionen beror helt och hållet på den avlidnes pensionsunderlag som de har tjänat ihop i Sverige.
Läs mer om vad som gäller om barnet bor utomlands här.
Om båda föräldrarna har avlidit
Om båda dina föräldrar har avlidit baseras barnpensionen per förälder. Du är berättigad till efterlevandestöd om sammanlagda barnpensioner efter båda föräldrarna understiger 3 820 kronor per månad eller 45 840 kronor per år. Det årliga beloppet motsvarar 80 procent av det aktuella prisbasbeloppet, som år 2024 är 57 300 kronor.
Vem betalar ut barnpension och efterlevandestöd?
Den myndighet som handlägger ärenden och betalar ut barnpension och efterlevandestöd är Pensionsmyndigheten. Har du frågor eller funderingar ska du kontakta dem.