Umgängesrätten är viktig av många olika anledningar och är särskilt inriktad på barnens bästa. Här berättar vi mer om umgängesrätt och vad som är viktigt att tänka på.
Frågan om umgängesrätt uppkommer oftast när föräldrar separerar eller går igenom en skilsmässa. Det är då föräldrar som oftast börjar söka runt efter information för att förstå hur allt fungerar. Många föräldrar tror oftast att lagen exempelvis ger föräldrar rätt att träffa barnet, när det är tvärtom. Umgängesrätten är alltså en rättighet för barnet.
I Sverige gäller principen om att barnets bästa alltid ska beaktas, vilket gör umgängesrätten till en viktig del av barnets liv, detta för att säkerställa att barnet alltid får träffa sina föräldrar.
Vad innebär umgängesrätt
Umgängesrätt i Sverige reglerar den rättighet för ett barn att regelbundet få umgås med båda sina föräldrar, exempelvis vid en separation eller skilsmässa. Det är en central del av svensk familjerätt som syftar till att främja barnets rätt till kontakt och relation med båda föräldrarna, även om föräldrarna inte lever tillsammans längre.
Vad som avgör barnets bästa är alltid individuellt och kräver en utredning innan beslut tas. Generellt sett gäller att barnet ska ha regelbunden kontakt med båda föräldrarna och omfattningen av kontakten kan variera. I frågan om hur ofta och på vilket sätt ett umgänge skall äga rum skall hänsyn alltid tas till barnets bästa. Vanligtvis är det föräldrarna själva som kommer överens om hur umgänget skall ske.
Umgängesrätt vid ensam vårdnad
Om en förälder har ensam vårdnad har denne skyldighet att se till att barnets behov av umgänge med båda föräldrarna tillgodoses. Om ett barn inte vill träffa en förälder är barnet inte skyldigt att göra det.
Tänk på att umgängesrätten är barnets rätt till umgänge med föräldrarna och inte föräldrarnas rätt att träffa sitt barn. Det är också viktigt att komma ihåg att oavsett om vårdnaden är gemensam eller om en av föräldrarna har ensam vårdnad, har barnet rätt till umgänge med den andra föräldern.
Umgängesrätt vid gemensam vårdnad
Vid gemensam vårdnad gäller att barnet har rätt att träffa sin förälder som barnet inte bor tillsammans med. Umgängesrätten kan avtalas hos Vårdnadsvalet där föräldrar kommer överens och tecknar avtalet och får det godkänt hos socialnämnden.
Umgängesrätt pappa
Det är ett vanligt missförstånd att människor tror att olika regler gäller för mammor och pappor när det kommer till umgängesrätt. Lagen gör inte skillnad på föräldrar av olika kön. Detta innebär att en mamma och en pappa är lika inför lagen när det kommer till frågor om vårdnad, boende och umgänge. Det är dock alltid barnets bästa som är det centrala perspektivet att beakta.
Umgängesrätt med mor- eller farföräldrar
Om farmor, farfar eller morfar och mormor vill ha umgängesrätt, är det fullt möjligt att tillåta det och även reglera denna form av umgängesrätt i ett umgängesavtal föräldrar emellan.
I svensk lag existerar dock ingen umgängesrätt för mor- och farföräldrar med sina barnbarn. Enligt lagstiftningen har barnet dock en rättighet att få träffa sina mor- och farföräldrar om barn vill det. Om föräldrarna motsätter sig att barnet träffar sina mor- och farföräldrar kan socialtjänsten utreda om umgänget med dem främjar barnets bästa och på så sätt reglera umgänget.
Umgängesrätt som barn inte vill ha
För att förstå umgängesrätten närmare måste man avgöra om det är förenligt med barnets bästa att tvinga dem till umgänge med en förälder. När ett barn vägrar att träffa en av föräldrarna beror det ofta på att barnet hamnat i en lojalitetskonflikt och valt att stödja den ena föräldern i konflikten. Det är då viktigt att båda föräldrarna tar ansvar för att hålla barnet utanför de vuxnas konflikter.
Socialnämnden saknar möjligheter att tvinga ett barn till umgänge med en förälder. Endast en domstol kan, efter en bedömning av barnets bästa, fatta beslut om umgänge med föräldern.
Umgängesrätt lag
Umgängesrätt regleras i Föräldrabalken (1949:381) i Sverige. Föräldrabalken innehåller bestämmelser om barns rätt till umgänge med föräldrar och andra närstående samt de juridiska förutsättningarna för att reglera umgängesrättens omfattning och villkor.
Du kan läsa Föräldrabalken här.
Vad ska umgängesföräldern stå för?
Det finns ingen lagstadgad bestämmelse som reglerar vad boendeföräldern respektive umgängesföräldern är ansvarig att betala för. En umgängesförälder anses normalt sett fullgöra sin underhållsskyldighet genom att betala underhållsbidrag. Det innebär dock inte att umgängesföräldern är helt befriad från att bidra till kostnader i samband med umgänget.
Exempel på kostnader umgängesföräldern ska stå för som uppstår vid umgänget:
- Aktiviteter
- Mat
- Hygienartiklar